Kako da maksimalno iskoristite svoj čelični kalup
PRE PEČENJA
- Pre upotrebe operite kalup.
- Pre sipanja smese u kalup, podmazati ga lagano i pažljivo sa komadom omekšalog maslaca ili margarina (uradite isto sa kalupima koji imaju nelepljive površine)
- Koristite omekšani puter ili margarin kako biste podmazali kalup.
- Kako biste izbegli mešanje premazane masnoće sa smesom, kalup možete zalediti. To ćete uraditi tako što ćete nakon što ste lagano podmazali kalup, staviti ga u frižider na kratko vreme .
- Unapred zagrejte rernu (osim u slučaju ventilacionih rerni).
TOKOM PEČENJA
- Postavite kalup na rešetku rerne (nikad na dno ili na tanjir).
- Postavite hranu u sredini rerne, kako bi se pravilno ispeklo. Keksiće i kolače stavite na srednje ili gornje vodjice rerne, a torte pecite na donjem delu rerne. Obratite pažnju: u slučaju rerne na gas, stavite kalup na rešetku koja je iznad preporučene, kako biste sprečili da dno zagori, jer toplota dolazi iz donjeg dela rerne.
- Ne otvarajte rernu u prvih 20 minuta pečenja .
- Pokrijte tortu srebrnom folijom ukoliko ima preteranu braon boju.
- Nekoliko minuta pre kraja pečenja prema uputstvu iz recepta, upotrebite drvenu čačkalicu kako biste proverili da li je testo spremno. Čačkalicom bocnite centar kolača. Ako čačkalica nema testo ili mrvice, torta je spremna .
POSLE PEČENJA
- Kada je kolač gotov, neka se hladi oko 3 minuta, osim u slučaju sundjerastih torti koje se moraju odmah izvaditi iz kalupa.
- Nakon toga, izvadite kolač iz kalupa i stavite ga na rešetku za pecivo .
- Nakon upotrebe, oprati kalup što je pre moguće. Ostaci testa se lako odvajaju.
PRANJE
- Čelični kalupi mogu se prati u mašini za sudove. Kako bi se garantovao dugo trajanje kalupa, operate ga ručno u vrućoj vodi sapunicom i mekom krpom.
- Čelični kalupi ne smeju da se dodiruju oštrim ili grubim predmetima (na primer čelična vuna) ili abrazivnim sredstvima .
- U slučaju ručnog pranja, osušite kalup odmah posle pranja.